Την πλούσια δραστηριότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου με τίτλο «Energy Transition IV SE Europe and beyond», στην ενότητα του LNG και των εφαρμογών CNG μεταξύ άλλων θεμάτων που αναπτύχθηκαν από άλλους ομιλητές στην ίδια ενότητα.
Ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως η άδεια της εταιρείας διανομής αερίου έχει επεκταθεί μέχρι το 2043, γεγονός που επιτρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας στις δύο περιοχές που δραστηριοποιείται Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και πέραν αυτών, υπηρετώντας ένα κοινό και διαχρονικό στόχο: την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου.
Στις αρμοδιότητες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η ανάπτυξη και η συντήρηση του δικτύου, δραστηριότητες καθ’ όλα σημαντικές για την ομαλή τροφοδοσία στους καταναλωτές, ενώ εξίσου σπουδαίας σημασίας κρίνονται και μια σειρά εργαλεία και τεχνικές που έχει αναπτύξει η εταιρεία για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, όπως επισήμανε ο Λεωνίδας Μπακούρας στην ομιλία του.
Έχοντας ως αρχή την ισότιμη διαχείριση προς τους τελικούς καταναλωτές, την περίοδο 2017-2018 οι συμβάσεις σύνδεσης (αποκτημένοι πελάτες) ανήλθαν στις 43.403 με το σύνολό τους την 31.12.2018 να υπολογίζεται στις 338.153.
Στο κομμάτι των δικτύων την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε επέκταση δικτύου 190 Km, κλείνοντας το 2018 με 2.323 Km, ενώ ανάλογη αυξητική πορεία είχαν και οι επενδύσεις με την περίοδο 2017/2018 να ανέρχονται σε 43,9 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 546 εκατομμυρίων ευρώ. Και η πορεία συνεχίζεται, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, παγιώνοντας την θέση της εταιρείας στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις εφαρμογές και τεχνολογίες CNG και οι οποίες διατηρούνται υψηλά στην επενδυτική ατζέντα της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Η υλοποίησή τους θα επιτρέψει την διείσδυση του καυσίμου σε περιοχές που μέχρι πρότινος καθίστατο αδύνατο λόγω έλλειψης δικτύου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν εγγύηση ασφάλειας για μια σειρά περιπτώσεις (βλ. βιομηχανίες, μεγάλες μονάδες κατανάλωσης κλπ.) όπου η τυχόν ανωμαλία στη τροφοδοσία λόγω βλάβης του αγωγού μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.